torsdag 6. januar 2011

Jul og nyttår

I skrivende stund er det julaften her. 6.januar er julaften, og i morgen 7.januar feires juledag. Jul betyr for de fleste ferie, fritid - og for noen er det også en høytid. For det store flertall er imidlertid nyttår den store høytiden. Med nyttårstre, nyttårsgaver og Bestefar Frost: Julenissens russiske eneggede tvilling. 30.desember forvillet jeg meg innom et kjøpesenter for å få tak i noe småtteri, og kom inn i det rene kaos: I det gigantiske senteret gikk vi som sild i tønne. Nyttårshandelen var på sitt heteste. Over anlegget surret konstant nyttårssangene, som virket mistenkelig kjente. Ingen kan si at det kom like overraskende som nyttår på kjerringa. Nyttårspynten er som vår julepynt - med to forskjeller: Den glorete faktoren er skrudd opp (som ellers i her til lands), og den kristne faktoren er naturlig nok helt tatt vekk.
Hele denne nyttårsfeiringen er naturlig nok et resultat av kommunismens målrettede sekularisering av samfunnet. For min del er det interessant å se at høytidene lever sitt eget liv, selv uten innhold. Det er vel strengt tatt det vi ser i Norge også - mer eller mindre bevisst. Juleplata "Vårres Jul 2" skaper den riktige julestemningen i det ganske land... God Jul!

2 kommentarer:

  1. Til opplysning så kom jula før kristus. Så det innholdet du foretrekker kan vel neppe kalles det eneste "riktige"...

    SvarSlett
  2. Og no e julen komt igjen, uten at du har skrevet et eneste innlegg. Kanskje tiden e inne for å endre på det?:-) En god adventstid ønskes i din retning Ole Magnus

    SvarSlett